Ασθενής 56 ετών προσήλθε με κρίση οφθαλμοπληγικής ημικρανιας και αντιμετωπίσθηκε επιτυχώς με τη μέθοδο του βελονισμού.
Η οφθαλμοπληγική ημικρανια είναι σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο κατά το οποίο πλήττονται παροδικά τόσο η οξύτητα της όρασης, όσο και οι μυς που κινούν τον οφθαλμικό βολβό, με αποτέλεσμα διπλωπία (ο ασθενής βλέπει τα αντικείμενα διπλά). Συνήθως η πάρεση αφορά το τρίτο κρανιακό νεύρο (κοινό κινητκό). Στην περίπτωση αυτή μπορεί να παρατηρηθούν μυδρίαση και πτώση του βλεφάρου. Το σύνδρομο συνήθως προσβάλλει παιδιά, αλλά μπορεί να παρατηρηθεί και σε ενηλίκους. Διαχωρίζεται σαφώς από την ημικρανία με οφθαλμική αύρα, κατά την οποία ο ασθενής βιώνει παροδικά οπτικά φαινόμενα πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά την έναρξη της ημικρανιας. Σύμφωνα με τη διεθνή ταξινόμηση των κεφαλαλγιών, ταξινομείται κάτω από τις κρανιακές νευραλγίες, παρ όλο που ο όρος διατηρεί ακόμη τη λέξη “ημικρανια”.
Ο ασθενής παρουσιάζει κρίση που άρχισε πριν δύο ημέρες με έντονο πόνο που ξεκινάει από το αριστερό του μάτι και επεκτείνεται σε όλο το αριστερό μέρος του κρανίου του. Είναι εντονότατος και συνοδεύεται από φωτοφοβία. Έλαβε παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη και σουματριπτάνη (Imigran) χωρίς αξιόλογο αποτέλεσμα.
Εφαρμόσθηκε βελονισμος με το σύστημα εξισορρόπησης Tan. Τοποθετήθηκαν 4 βελόνες στο δεξί του χέρι (η ημικρανια του εντοπίζεται στο αριστερό μέρος της κεφαλής) περιφερικά του καρπού. Σε 10 λεπτά ο πόνος ήταν εμφανώς μειωμένος και σε 30 λεπτά είχε υποχωρήσει πλήρως. Θα χρειασθούν 2-3 επαναλήψεις για σταθεροποίηση του αποτελέσματος.