Η θεραπευτική μέθοδος του βελονισμου είναι ευρύτατα διαδεδομένη και αποδεκτή στο “Δυτικό Κόσμο”, όπως έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε κυρίως την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Εκτός από μεμονωμένα ιδιωτικά ιατρεία και ιατρικά κέντρα, ένας μεγάλος αριθμός νοσοκομείων τον έχει υιοθετήσει ως συμπληρωματική θεραπευτική μέθοδο. Τουλάχιστον 31 νοσοκομεία στο Ηνωμένο Βασίλειο και 49 στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ανακοινώσει τη λειτουργία τμημάτων βελονισμου. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα Mayo Clinic, Massachusetts General Hospital, John Hopkins και Memorial Hospital.
Η Γερμανική Επιστημονική Εταιρεία Ημικρανίας και Κεφαλαλγιών και η Γερμανική Νευρολογική Εταιρεία, σε συνεργασία με διακεκριμένα κέντρα κεφαλαλγίας στη Γερμανία την Ελβετία και την Αυστρία, περιέλαβαν το βελονισμό στις κατευθυντήριες οδηγίες τους για το 2019, στις οποίες περιγράφεται ως “τουλάχιστον τόσο αποτελεσματικός όσο η φαρμακευτική πρόληψη”.
Μια πρόσφατη ανάλυση (2019) του Βρετανικού οργανισμού για την ιατρική έρευνα “Cochrane”, που περιέλαβε εικοσιδύο κλινικές μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 4.985 συμμετέχοντες από τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Βραζιλία, την Κίνα, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι “ο βελονισμος φαίνεται να αποτελεί μια χρήσιμη προφυλακτική παρέμβαση για τη μείωση της συχνότητας των επεισοδίων της ημικρανίας”.
Μεταξύ των πολυάριθμων κλινικών μελετών που συγκρίνουν το βελονισμο με ψευδοβελονισμό (βελονισμος σε άσχετα σημεία) και με ομάδα που δεν έλαβε καθόλου θεραπεία για τη ναυτία και τον έμετο, διακρίνουμε μία που έγινε σε εγκύους γυναίκες στο 1ο τρίμηνο της κύησης, από το Πανεπιστήμιο του Τορίνου, Τμήμα Χειρουργικών Επιστημών, Κέντρο Κεφαλαλγίας. Οι συγγραφείς συμπέραναν ότι ” η χρήση του βελονισμου κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της κύησης φαίνεται ότι επιφέρει γρήγορη ανακούφιση από τη ναυτία, τον έμετο και τις κρίσεις ημικρανίας”.
Οι Asmussen, Maybauer, Jiande και συνεργάτες τους από τα Πανεπιστήμια του Τέξας, της Φλόριδας του Κουίνσλαντ και του Μάντσεστερ, πραγματοποίησαν μετα-ανάλυση 56 μελετών πάνω στη χρήση του βελονισμού κατά τη διάρκεια εγχειρήσεων του εγκεφάλου υπό γενική αναισθησία. Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η αναισθησία που υποβοηθείται με βελονισμό κατά τη διάρκεια εγχειρήσεων στον εγκέφαλο μειώνει την ανάγκη για αυξημένες δόσεις φαρμάκων κατά τη διάρκεια της επέμβασης, βελτιώνει την ανάνηψη και μειώνει την μετεγχειρητική ναυτία και έμετο.