ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

PEELING

chemical peeling

Peeling λέγεται η ελεγχόμενη χημική καταστροφή επιφανειακών στιβάδων της επιδερμίδας, με σκοπό την επιτάχυνση του κυτταρικού πολλαπλασιασμού της βασικής στιβάδας και την ανανέωση του δέρματος με πιο νεαρά κύτταρα.

Με τη διαδικασία αυτή εξισορροπείται και η κατανομή της μελανίνης και έτσι αντιμετωπίζονται οι περισσότερες δυσχρωμίες.

Επίσης με την απομάκρυνση της κερατίνης στιβάδας διευκολύνεται η αποβολή παγιδευμένου σμήγματος που είναι ο κύριος συντελεστής της ακμής.

Το δέρμα φαίνεται πιο δροσερό και λαμπερό μετά από το peeling. Λόγω του ότι ανοίγουν οι πόροι και απεμποδίζονται τα κανάλια μεταξύ των κυττάρων, γίνεται πιο εύκολο για τα συστατικά κρεμών περιποίησης να εισχωρήσουν βαθύτερα και να επιτύχουν ενυδάτωση και άλλες θεραπευτικές ενέργειες.

Όμως, όπως έχουμε αναφέρει στο κεφάλαιο “γνωριμία με το δέρμα”,

με την απομάκρυνση τμήματος της επιδερμίδας μειώνεται σημαντικά η θωράκισή του από τις ηλιακές ακτίνες. Η σχολαστική χρήση αντηλιακού και η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο είναι επιβεβλημένη για διάστημα περίπου ενός μηνός μετά το peeling. Για τον ίδιο λόγο το peeling αποφεύγεται κατά τους θερινούς μήνες.

Το peeling διακρίνεται ως προς το χημικό μέσον που χρησιμοποιείται και ως προς το βάθος στο οποίο φθάνει, που είναι κατά κύριο λόγο ανάλογο της πυκνότητας της χημικής ουσίας.