ΓΑΣΤΡΟΣΤΟΜΙΑ

ΔΙΑΔΕΡΜΙΚΗ ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΓΑΣΤΡΟΣΤΟΜΙΑ

ΓΑΣΤΡΟΣΤΟΜΙΑ

Η διαδερμική ενδοσκοπική γαστροστομία γίνεται χωρίς χειρουργική επέμβαση. Γίνεται με τη βοήθεια του γαστροσκοπίου, με την τεχνική που περιγράφεται παρακάτω.

Αρχικά ενδοσκοπείται το πρόσθιο τοίχωμα του στομάχου και αναζητείται ερυθρή ανταύγεια, ενδεικτική ότι μεταξύ στομάχου και κοιλιακού τοιχώματος δεν παρεμβάλλεται άλλο όργανο (π.χ. παχύ έντερο),

ΓΑΣΤΡΟΣΤΟΜΙΑ, ΕΝΔΟΣΚΟΠΗΣΗ
γεγονός που επιβεβαιώνεται με την άσκηση εξωτερικής πίεσης στο σημείο της ανταύγειας, η οποία δημιουργεί ορατό διά του ενδοσκοπίου έπαρμα στο τοίχωμα του στομάχου.

ΓΑΣΤΡΟΣΤΟΜΙΑ, ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ
Το σημείο αυτό είναι κατάλληλο για τη δημιουργία της στομίας. Στο σημείο αυτό εισάγεται βελόνα, μέσω της οποίας κατευθύνεται διπλωμένο νήμα στο εσωτερικό του στομάχου.

ΓΑΣΤΡΟΣΤΟΜΙΑ, ΒΕΛΟΝΑ

Το νήμα αυτό συλλαμβάνεται από εργαλείο σύλληψης (λαβίδα) που περνάει μέσα από κανάλι του ενδοσκοπίου. Το ενδοσκόπιο μαζί με τη λαβίδα που βρίσκεται στον αυλό του, αποσύρονται, τραβώντας το νήμα έξω από το στόμα.

ΓΑΣΤΡΟΣΤΟΜΙΑ, ΣΥΛΛΗΨΗ ΝΗΜΑΤΟΣ

ΓΑΣΤΡΟΣΤΟΜΙΑ, ΕΞΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΝΗΜΑΤΟΣ

 

Ο σωλήνας της γαστροστομίας, έχει στην άκρη του κωνικό ρύγχος που καταλήγει σε βρόγχο (θηλειά). Σε αυτό το βρόγχο προσαρμόζεται το νήμα που έχει βγει από το στόμα.

ΣΩΛΗΝΑΣ ΓΑΣΤΡΟΣΤΟΜΙΑΣ

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΓΑΣΤΡΟΣΤΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΝΗΜΑ

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΓΑΣΤΡΟΣΤΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΝΗΜΑ

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΓΑΣΤΡΟΣΤΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΝΗΜΑ

Στη συνέχεια έλκεται το νήμα προς τα έξω, συμπαρασύροντας το σωλήνα της γαστροστομίας. Το κωνικό του ρύγχος ανοίγει τη δίοδο από μέσα προς τα έξω.

ΓΑΣΤΡΟΣΤΟΜΙΑ, ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ

Ο δακτύλιος που έχει στο άλλο άκρο του ο σωλήνας γαστροστομίας, σταματάει τη διέλευσή του από τα κοιλιακά τοιχώματα, μόλις έλθει σε επαφή με το τοίχωμα του στομάχου. Ο σωλήνας κόβεται σε κάποιο σημείο για να φύγει το κωνικό ρύγχος που δεν χρειάζεται πλέον και να προσαρμοστεί η βαλβίδα σίτισης, αφού τοποθετηθεί εξωτερικός δίσκος σταθεροποίησης.

ΓΑΣΤΡΟΣΤΟΜΙΑ, ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

ΓΑΣΤΡΟΣΤΟΜΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΗ

Ο εσωτερικός με τον εξωτερικό δίσκο κρατάνε σε επαφή τα κοιλιακά τοιχώματα, μέχρι να θρέψει το τραύμα και να δημιουργηθεί ο λεγόμενος σηραγγώδης πόρος. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα σε περίπου μία εβδομάδα.

ΓΑΣΤΡΟΣΤΟΜΙΑ, ΚΟΙΛΙΑΚΑ ΤΟΙΧΩΜΑΤΑ

ΗΛΙΑΣ ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ

ΓΕΝΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ
ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ 3, ΚΟΛΩΝΑΚΙ, ΑΘΗΝΑ
Τηλ. 210 80.60.098