ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

BOTOX

BOTOX

Botox είναι μια από τις γνωστότερες εμπορικές ονομασίες μιας ουσίας που λέγεται βουτυλική τοξίνη ή αλλαντική τοξίνη τύπου Α.

Είναι σχετικά πρόσφατη η εισαγωγή της στην αισθητική ιατρική, καθώς μόλις το 2002 έλαβε έγκριση από το Αμερικάνικο FDA. Η δράση της είναι να εμποδίζει τη μετάδοση της εντολής ενός νεύρου προς το μυ (νευρομυϊκή σύναψη). Έτσι, όσα ερεθίσματα και αν φθάσουν μέσω των νεύρων προς τον μυ που έχει εμποτισθεί με botox, ο μυς “δεν ακούει”. Γι αυτό και ο πλήρης επιστημονικός όρος της μεθόδου είναι “χημειοαπονεύρωση με χρήση βουτυλικής τοξίνης”.

Στόχος της θεραπείας με botox είναι να αποτρέψουμε τις επίμονες υπερβολικές συσπάσεις μυών του προσώπου, οι οποίες συντελούν στη δημιουργία και ενίσχυση ανεπιθύμητων ρυτίδων.

Μια επιτυχημένη και ορθολογική θεραπεία με botox πρέπει να διατηρεί τη φυσικότητα στο πρόσωπο, ώστε αυτό να μπορεί να συνεχίζει να εκφράζει συναισθήματα, κάτι που είναι μοναδικό ανθρώπινο προνόμιο.

Το botox χρησιμοποιείται επίσης και για περιορισμό της υπερβολικής εφίδρωσης σε μασχάλες και παλάμες, καθώς και στη μείωση ασυμμετρίας του προσώπου μετά από πάρεση του προσωπικού νεύρου.