ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ

Τι θεραπεύει ο βελονισμός;

Ανδρείκελο με αποτυπωμένα σημεία και μεσημβρινούς βελονισμου

Παρ’ όλο που με βάση τη θεωρία της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής το θεραπευτικό αυτό σύστημα έχει θέση σε κάθε τομέα της παθολογίας, η κύρια και πιο διαδεδομένη εφαρμογή του είναι στη θεραπεία του πόνου. Ιατρεία αντιμετώπισης πόνου με βελονισμο λειτουργούν σε αρκετά από τα πιο διάσημα νοσοκομεία του κόσμου (Mayo Clinic, John Hopkins, Massachusetts General Hospital κλπ).

Οσφυαλγία, αυχεναλγία, πόνοι στους ώμους και τα γόνατα, κεφαλαλγίες, οστεοαρθρίτιδα, πόνοι κατά την περίοδο (δυσμηνόρροια), αποτελούν τις κύριες αιτίες προσέλευσης ενός ασθενούς σε ιατρείο βελονισμου. Χρησιμοποιείται πολύ και για τον ανώδυνο τοκετό.

Πολύ καλά αποτελέσματα έχει επίσης στη θεραπεία της ναυτίας και του εμέτου, είτε σε οξείες καταστάσεις (γαστρεντερίτιδες) είτε κατά τη διάρκεια ή μετά από χημειοθεραπεία. Υπάρχουν πολυάριθμες μελέτες που αποδεικνύουν την ευεργετική δράση του βελονισμου στη ναυτία και τον έμετο κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης.

Ο βελονισμος έχει γίνει ευρύτατα γνωστός για την υποβοήθηση στη θεραπεία του καπνίσματος. Εκτός όμως από τον καπνό, μια σειρά από άλλες εξαρτήσεις (ψυχοτρόπες ουσίες, αλκοόλ κλπ) βοηθούνται με τη θεραπευτική μέθοδο. Το πρωτόκολλο NADA (National Acupuncture Detoxification Association), εφαρμόζεται για απεξάρτηση από ναρκωτικά και για μετατραυματικό στρες, όπως μετά από μαζικές φυσικές καταστροφές, σε φυλακισμένους, σε γυναίκες που έχουν υποστεί βιασμό και χρησιμοποιήθηκε στους πυροσβέστες που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις κατά την κατάρρευση των δίδυμων πύργων στις 11 Σεπτεμβρίου 2001.

Η παχυσαρκία, είναι επίσης μια άκομψη, επικίνδυνη και ανεπιθύμητη κατάσταση στην αντιμετώπιση της οποίας ο βελονισμος κατέχει εξέχουσα θέση. Υπάρχουν πολλαπλά συστήματα βελονισμου που συμβάλλουν σημαντικά και πολύ αποτελεσματικά στη διαχείριση της αχαλίνωτης πείνας, στη βελτίωση του μεταβολισμού, στην αποβολή των κατακρατημένων υγρών και τη μείωση των τοπικών εναποθέσεων λίπους (κοιλιά, γλουτούς, μηρούς, βραχίονες).

Όπως αναφέρθηκε, ο βελονισμος έχει θέση σε κάθε τομέα της παθολογίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε παθήσεις του αναπνευστικού (ιγμορίτιδα, αλλεργική ρινίτιδα).

Τέλος, ο αισθητικός βελονισμος αποτελεί ιδιαίτερο, μη φαρμακευτικό και με εξαιρετικά αποτελέσματα κλάδο. Γίνεται συνδυασμός γενικών βελονιστικών σημείων για διαχείριση της υγρασίας και άλλων χαρακτηριστικών του δέρματος, με τοπικά σημεία για απάλυνση ή εξάλειψη ρυτίδων, σύσφιξη προσώπου, ανόρθωση προσώπου, στήθους και γλουτών. Η σύσφιξη-ανόρθωση επιτυγχάνεται τόσο με αύξηση του συνδετικού ιστού του δέρματος, καθώς και με σύσφιξη των υποκείμενων στηρικτικών μυών (μείζων θωρακικός μυς για το στήθος και μέγας γλουτιαίος για τους γλουτούς).

Leave a Reply

Your email address will not be published.