ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ BOTOX

BOTOX

Το botox  στην αισθητική θεραπεία του προσώπου, έχει σκοπό να απαλύνει τις ρυτίδες, που προκαλούνται από παρατεταμένες και υπερβολικές συσπάσεις των μιμικών μυών και να προλάβει τη μονιμοποίηση βαθιών στατικών ρυτίδων.

Οι μυς του προσώπου, που λέγονται “μιμικοί μυς”, είναι οι εκφραστές των συναισθημάτων μας. Η χαρά, η λύπη, η έκπληξη, η ευθυμία, η απογοήτευση, ο πόθος και χιλιάδες άλλα συναισθήματα εκφράζονται με τους μιμικούς μυς. Στόχος μας δεν είναι να ακυρώνουμε τη μετάδοση αυτών των συναισθημάτων που αποτελεί βασικό στοιχείο της ανθρώπινης επικοινωνίας.

Όμως παρατεταμένες ακούσιες συσπάσεις του προσώπου που αντανακλούν άγχος, βιασύνη, σκοτούρες, ή ακόμη και τίποτε από όλα αυτά αλλά απλά είναι θέμα συνήθειας, όχι μόνο δε συμβάλλουν στην ανθρώπινη εποικοδομητική επικοινωνία, αλλά προκαλούν αρχικά επιφανειακές και στη συνέχεια βαθιές ρυτίδες, τις οποίες είναι θεμιτό να θέλουμε να αποφύγουμε ή να απαλύνουμε.

Οι συνηθέστερες παρεμβάσεις botox γίνονται στα παρακάτω σημεία:

ΜΕΤΩΠΟ.

Κάτω από το δέρμα του μετώπου υπάρχουν δύο αποπλατυσμένοι μυς που είναι υπεύθυνοι για την εγκάρσια ρυτίδωση του μετώπου όταν εκφράζουμε άρνηση. Ήπια εφαρμογή botox   στα σημεία αυτά, διατηρεί την ικανότητα του ατόμου να ανυψώσει τα φρύδια και να εκφράσει την άρνησή του, αποθαρρύνει όμως τη διαρκή άσκοπη σύσπαση που συνοδεύει το άγχος, τη βιασύνη τη δυσαρέσκεια.

Κατά τη θεραπεία του μετώπου με botox προσέχουμε  να μην επηρεάσουμε, ή να ενισχύσουμε ελαφρώς κάποια χαρακτηριστικά που είναι αισθητικά επιθυμητά. Για παράδειγμα η ελαφρά ανάσπαση του έξω τμηματος του φρυδιού είναι όμορφη και τονίζει το γυναικείο πρόσωπο, ενώ αντίθετα αποφεύγεται καθώς δεν ταιριάζει στο αντρικό πρόσωπο. Έτσι, θεραπεύοντας ένα αντρικό πρόσωπο φροντίζουμε να διατηρήσουμε οριζόντιο το φρύδι, αποτρέποντας την ανάσπαση του έξω τμήματος.

ΜΕΣΟΦΡΥΟ.

Μια ομάδα μυών που βρίσκονται πάνω από τη μύτη και πίσω από τα φρύδια, ευθύνονται για τη συνοφρύωση όταν θυμώνουμε. Η συνοφρύωση αυτή γίνεται και άσκοπα και ασυναίσθητα, όταν δυσκολευόμαστε να κάνουμε κάτι, όταν βλέπουμε κάτι περίεργο που μπορεί να μη μας αρέσει. Αλλά και ο θυμός είναι από μόνος του ένα αρνητικό συναίσθημα.  Για τους λόγους αυτούς απαλύνουμε σε μεγάλο βαθμό τη σύσπαση αυτών των μυών.

Η θεραπεία των μυών του μεσοφρύου πρέπει να έρχεται σε αρμονική ισορροπία με τη θεραπεία του μετώπου, καθώς οι ομάδες αυτές ανταγωνίζονται μεταξύ τους στην κίνηση των φρυδιών.

ΜΥΤΗ.

Στο σημείο αυτό γίνονται εγκάρσιες ρυτιδώσεις που λέγονται “bunny lines”. Είναι οι ρυτιδώσεις που κάνει η Αλίκη Βουγιουκλάκη στο νάζι “νιάου βρε γατούλα”! Τις απαλύνουμε λίγο όταν είναι υπερβολικές και προκαλούν στατικές ρυτίδες.

ΜΑΤΙΑ.

Όταν γελάμε γίνονται ακτινωτές ρυτιδώσεις τύπου βεντάλιας που ξεκινάνε από την έξω γωνία του ματιού με κατεύθυνση προς τα έξω και πίσω. Με το χρόνο προκαλούν ακτινωτές στατικές ρυτίδες που λέγονται “πόδι χήνας”, λόγω του σχήματός τους.

Το γέλιο μακραίνει και ομορφαίνει τη ζωή. Όμως κάποια συμεία συσπάσεων μπορούμε να τα απαλύνουμε, χωρίς να επηρεάσουμε την όμορφη ιλαρότητα που εκπέμπει το πρόσωπο όταν γελάει.

ΠΗΓΟΥΝΙ.

Ανεπιθύμητες συσπάσεις είναι αυτές που κατασποούν τις γωνίες του στόματος, όπως όταν εκφράζουμε  περιφρόνηση. Με τα χρόνια οι συσπάσεις αυτές συντελούν στο να δημιουργούνται βαθιές αύλακες που ξεκινούν από τις γωνίες του στόματος και κατευθύνονται προς τα κάτω.

Επειδή οι γραμμές αυτές μοιάζουν με τα κενά που υπάρχουν στο στόμα κάθε μαριονέτας, έτσι ώστε να ανεβοκατεβαίνει το σαγόνι όταν “μιλάει”, οι γραμμές αυτές ονομάζονται διεθνώς “γραμμές μαριονέτας” (marionette lines).

Άλλη ανεπιθύμητη σύσπαση είναι αυτή στο πηγούνι, όπως όταν θέλουμε να προτείνουμε τα χείλη μας μιμούμενοι το ρύγχος της πάπιας. Κάνει την επιφάνεια του πηγουνιού να μοιάζει με το μπαλάκι του γκολφ.

Botox σε συγκεκριμένα σημεία εξουδετερώνει αυτές τις συσπάσεις.

Ο ΛΑΙΜΟΣ.

Υπάρχει ένας πλατύς μυς που καλύπτει όλο το λαιμό και λέγεται μυώδες πλάτυσμα. Κάποιες δεσμίδες αυτού του μυός επεκτείνονται προς το πρόσωπο, σε ποικίλο βαθμό από άτομο σε άτομο. Από αισθητική άποψη θεωρείται ο μεγαλύτερος καθελκτήρας το προσώπου που με τα χρόνια συντελεί στην εμφάνιση της γήρανσης.

Επίσης συντελεί στην εμφάνιση ανεπιθύμητων μόνιμων επιμήκων πτυχώσεων στο λαιμό. Θεραπεία του μυός αυτού, βοηθάει την εξάλειψη των πτυχώσεων και διατήρηση ενός όμορφου λαιμού με φυσιολογικές καμπυλότητες.

ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ:

Τα βλέφαρα για μείωση ανεπιθύμητων πτυχώσεων κάτω από τις βλεφαρίδες.

Η περιστοματική περιοχή για μείωση των ρυτίδων καπνιστού.

Μείωση της υπερβολικής ανάσπασης του άνω χείλους κατά το χαμόγελο όπου φαίνονται τα ούλα (gummy smile).

Η βάση του ρινικού διαφράγματος στις περιπτώσεις υπερβολικής δραστηριότητας ενός μικρού μυός που βρίσκεται εκεί και προκαλεί κατάσπαση του διαφράγματος και της κορυφής της μύτης. Στα άτομα αυτά  η μύτη κινείται πάνω-κάτω κατά την ομιλία και μπορεί να βρίσκεται εξ αιτίας αυτής της υπερδραστηριότητας σε μια μόνιμη κατάσπαση.

Επίσης με το botox διορθώνουμε εμφανείς και ανεπιθύμητες ασυμμετρίες που, είτε είναι φυσικές, είτε οφείλονται σε παθολογικές καταστάσεις όπως είναι η πάρεση του προσωπικού νεύρου ή το εγκεφαλικό επεισόδιο.