ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ο όρος σημαίνει εισαγωγή θεραπευτικού υλικού κάτω από την επιδερμίδα, μέσα στο κυρίως δέρμα ή χόριο.

Διακρίνεται σε αυτόλογη, όπου το εισαγόμενο υλικό προέρχεται από τον ίδιο τον οργανισμό (συνήθως από το αίμα) και σε ετερόλογη, όπου το υλικό είναι ξένο προς τον οργανισμό, συνήθως βιταμίνες, εκχυλίσματα φυτών, ιχνοστοιχεία και άλλα.

Το μεσοθεραπευτκό υλικό εισάγεται με δύο τρόπους:

Με σύριγγα ή πιστόλι μεσοθεραπείας, μέσω πολύ λεπτής βελόνας σε σημεία που απέχουν μεταξύ τους περίπου ένα εκατοστό ή λιγότερο ή
μεταφέρεται από την επιφάνεια στην οποία προηγουμένως έχει απλωθεί, με διάφορα εργαλεία όπως το Derma Pen, που πραγματοποιεί ρυθμικά τσιμπήματα με ομάδα μικροσκοπικών βελονών σε ρυθμιζόμενο βάθος, το Derma Roller και άλλα.
Το εισαγόμενο μεσοθεραπευτικό υλικό είτε μεταφέρεται από τα σημεία στα οποία έχει εισαχθεί στις γειτονικές περιοχές μέσω διάχυσης ή μικροκυκλοφορίας, είτε η “πληροφορία” που δίνει μεταδίδεται μεταξύ των κυττάρων μέσω της κυτταρικής επικοινωνίας.

Στόχοι της μεσοθεραπείας είναι η αντιοξείδωση, η προαγωγή της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης, η ρύθμιση της παραγωγής μελανίνης για θεραπεία δυσχρωμιών, βελτίωση της τριχοφυίας, λιπόλυση, θεραπεία της κυτταρίτιδας και άλλα.