ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ

Βελονισμός σε ασθενή με ημικρανία

Βελονισμος σε ασθενή με ημικρανια

Επιτυχής θεραπεία με βελονισμό εφαρμόσθηκε σήμερα σε 54χρονο άνδρα Ολλανδικής καταγωγής σε μεγάλο ξενοδοχείο της Αθήνας, για κρίση ημικρανίας. Ο ασθενής τα τελευταία χρόνια βιώνει επεισόδια εντονότατης κεφαλαλγίας που ξεκινάει από τις βρεγματικές περιοχές και καταλήγει στους κροτάφους και πίσω από τους βολβούς των ματιών.

Τοποθετήθηκαν ανώδυνα βελόνες στα χέρια, γύρω από τους καρπούς και χαμηλά στα πόδια. Ο ασθενής αφέθηκε να ηρεμήσει. Σε 15 λεπτά ένιωθε σημαντική ηρεμία και μείωση της έντασης του πονοκεφάλου. Στα 30 λεπτά αφαιρέθηκαν οι βελόνες και ο πόνος είχε μειωθεί κατά 40% περίπου. Για ολοκλήρωση του αναλγητικού αποτελέσματος, χορηγήθηκε και 1g παρακεταμόλης ενδοφλεβίως, ενώ θα χρειασθεί ένας κύκλος από 4 συνεδρίες βελονισμού εκτός κρίσεων κεφαλαλγίας για εξισορρόπηση του οργανισμού, που θα προσβλέπει μεταξύ άλλων στην αραίωση των κρίσεων κεφαλαλγίας στο μέλλον.

Η δράση του βελονισμού είναι πλέον ευρέως παραδεκτή και στο δυτικό κόσμο, καθώς ενδεικτικά αξίζει να αναφέρουμε πως από το 1998 αναγνωρίζεται ο βελονισμός ως ιατρική πράξη από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ και η Αμερικανική Εταιρεία Αλγολογίας έχει τις γνώσεις βελονισμού ως απαραίτητη προϋπόθεση για απόκτηση διπλώματος.

Σύμφωνα με τη θεωρία DNIC (Diffuse Noxious Inhibitory Controls), το επώδυνο ερέθισμα διεγείρει ίνες Αδ και C (αγωγή βλαπτοδεκτικότητας). Τα ερεθίσματα αυτά δρουν κατασταλτικά (κατά 60-100%) σε προϋπάρχοντες πόνους, μέσω μείωσης των νευρωνικών εκφορτίσεων από τις αλγαισθητικές ίνες.

Leave a Reply

Your email address will not be published.