ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ

Αντιμετώπιση πόνου γάγγραινας κάτω άκρου με βελονισμό

Επισκεφθήκαμε ασθενή 80 ετών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, ο οποίος αναφέρει έντονο πόνο στο δεξιό του κάτω άκρο τις τελευταίες 10 ημέρες, με σταδιακή επιδείνωση.

Διαπιστώσαμε βαριές ισχαιμικές αλλοιώσεις κάτω από το γόνατο και νέκρωση του μεγάλου δακτύλου και τμήματος της ραχιαίας επιφανείας του ποδιού. Η εξέταση με doppler έδειξε έλλειψη σήματος από την ιγνυακή αρτηρία, την πρόσθια και την οπίσθια κνημιαία.

Αρχικά αντιμετωπίσθηκε ο πόνος για την ανακούφιση του ασθενούς. Μετά από εξέταση trigger points στα χέρια, τους αγκώνες, τους βραχίονες και το λαιμό, τοποθετήθηκε μόνο μία βελόνα σε σημείο μπροστά από το αριστερό αυτί, με κατεύθυνση προς τα πάνω (σημείο κρανιο-βελονισμού).

Σε λίγα λεπτά ο πόνος είχε υφεθεί από 8/10 στα 4/10

Ο ασθενής διακομίσθηκε άμεσα σε κλινική για άμεση έναρξη φαρμακευτικής αγωγής. Θα υποβληθεί σε αξονική αγγειογραφία, ώστε να αποφασισθεί το ύψος του ακρωτηριασμού.

Η αναλγητική αντιμετώπιση με βελονισμό θα συνεχίσει τόσο κατά την προεγχειρητική περίοδο όσο και μετά την επέμβαση, καθώς επίσης θα λειτουργήσει ως πρόληψη για την ανάπτυξη όψιμων μετεγχειρητικών πόνων που είναι γνωστοί ως “μέλος-φάντασμα”, δηλαδή αίσθηση πόνου σαν να προέρχεται από το μέλος το οποίο έχει αφαιρεθεί.